Valóságos mesék, mesés valóságok, írásaim

Valóságos mesék, mesés valóságok, írásaim

RitArt Academy - Vidi Rita jobb agyféltekés kreatív írás tréningje

2015. április 19. - rame

A barátaimtól hallottam a VidiRita-féle jobb agyféltekés írás tréningről. Nagyon dicsérték, érdekesnek, izgalmasnak találták. Mivel évek óta sokfélét írtam már, és mindig ott motoszkált bennem, hogy igazából is írni kellene, jelentkeztem én is.

Nem bántam meg, sőt!

Nekem is tetszett! Bátrabb lettem és felfedeztem, hogy egész más dolgokat is tudok írni, mint amit eddig írtam. Ráadásul felébredt bennem a vágy, hogy másokkal is megismertessem, amit írok. Ebben persze komoly szerepe volt Vidi Ritának, aki úgy fogadott bennünket, mintha már évek óta ismernénk egymást és pillanatok alatt áthidalta a kezdeti megszeppenésünket.

A tréningről már sokan írtak előttem, úgyhogy nem ragozom. Viszont mindenképpen érdemes megemlíteni azt, ami különösen tetszett/tetszik nekem.

Sokféle tréningen vettem már részt korábban, de nemigen akadt köztük olyan, amely a meghirdetett tréninggel nem ért véget.

Azokkal az érdekes és szimpatikus „írópalántákkal „együtt, akikkel a tréningen találkoztam, tagja lettem egy zárt Facebook csoportnak – Író született és itt cseperedik tovább -.  Ez egy élő, mozgalmas, izgalmas csoport. Itt nemcsak saját írásait oszthatják meg a tagok, de érdekes híreket, írói feladatokat is. 

És ezzel még nincs vége, tagja lettem egy novelláskötet író csapatnak is.

Író munkatársa lettem a Minerva Capitoliuma című ingyenes internetes folyóiratnak is, amely minden hónapban adott téma köré gyűjti a vállalkozó csoporttagok írásait. A téma gondolkodásra inspirál, a határidő pedig csak annyira szorít, hogy mindenképpen akarj írni, de ne érezd nyomasztónak (elvégre akkor sem zárnak ki, ha az adott hónapban éppen nem írsz semmit – de igazából miért is ne írnál!).

Aztán ott van még a Szófonó, ahol időről időre élőben is találkozhatunk a társakkal, ahol a tréninghez hasonló körülmények között írhatunk új dolgokat és továbblendíthetjük készülő munkáinkat is.

A Szófonón számomra a legérdekesebb felfedezés az volt (ami egyébként már a tréningen is feltűnt), hogy ugyanarra a témára milyen más stílusú, hangulatú, történetfonású írásokat vagyunk képesek megalkotni röpke percek alatt.  Fantasztikus élmény, mint ahogy az egész tréning is az volt.

A Rodenidák című rövidke írásom a Szófonón készült egy újságcím alapján kb. 20 perc alatt. Az ottani közeg és a légkör ilyen inspirálón hatott rám, és persze a többiekre is.

Szóval csak ajánlani tudom a tréninget és az „utóéletét” mindazoknak, akik írni szeretnek/szeretnének kihasználva a jobb agyfélteke kreativitását, szabadságát, szárnyaló fantáziáját.

-rame-

Rodenidák

Az írás a VidiRita féle Szófonón készült az inspiráció a következő újságcikk volt: Provokátorok foglalták el a Műcsarnokot

Rodenidák

Az apró testű törpe hobbit szerű lények a Műcsarnok alagsorában laktak. Rodenidáknak hívták magukat valami rettentő távoli ősükről, akire már senki nem emlékezett a családokból. Rendkívül muzikálisak voltak és szerették a festményeket, szobrokat, életmódjuk pedig mióta a Műcsarnokban laktak úgy alakult át a hosszú évtizedek során, hogy nagyobb részt nappal aludtak, pihentek és éjjel hódoltak szenvedélyeiknek a festmények és szobrok tanulmányozásának.

Tulajdonképpen csak az óta laktak itt, amióta a Műcsarnok felépült. Korábban egy híres festő házában laktak, akinek a nevét már csak a családi krónikák egyre ritkábban elővett tekercseiből ismerték a fiatalabbak. Valami Munkácsynak hívták, legalábbis László csak így emlékezett rá. Erre is csak azért emlékezett, mert a nevét ennek a festőnek a barátjáról kapta. Arról, akinek üveg mögé rejtett egyre sötétedő képei olyan tájakat ábrázoltak, amelyet csak a rejtett képeskönyvekből, családi elbeszélésekből ismerhették. Bár László már volt egyszer korábban még egész kicsi gyerekként a külső világban és ott látott fát is, de akkor mivel éppen menekültek valami elől, nem igazán volt lehetősége jól megnézni ezeket a hatalmas valamiket.

A rodenidák családokban laktak és a múzeum különböző területein alakították ki otthonaikat, ahol a gyerekeiket nevelték és ahonnan tanulni mentek a megfelelő korú gyerekek.

Gyakran elábrándozott azon, hogyan juthatna el egy igazi erdőbe. Mert azt azért tudta, hogy ahol sok fa áll, azt erdőnek hívják a külső világban.

Egyébként az öregek és a saját könyveik sok mindent tudtak, ismertek abból a világból, amely a falakon kívül létezett. László gyakran kiszökött az ágyából nappal, amikor a kinti világ a megnyugtató sötétség helyett fénybe öltözött és elbújt a hatalmas ablakok valamelyik csücskébe egy-egy drapéria mögé és rémülettel meg már-már szenvedélyes kíváncsisággal figyelte a kinti nyüzsgést.

Miközben megrémítette a hatalmas fény, amely egyes napokon szinte aranyba vonta a világot, meg a néha már őrjítő zaj, amely ennek a világnak a velejárója volt, csodás dolgokat látott, tapasztalt.

A kinti lények mind hatalmasak voltak. Bár az is igaz, hogy egyáltalán nem voltak egyformán magasak. Voltak köztük egész kicsik – már az ő mértékükkel mérve – és voltak egészen nagyok is, de a rodenidákhoz képest még a legkisebbek is óriásinak számítottak.

A rodenidák mind nagyon műveltek voltak. Alighogy megszülettek elkezdődött a neveltetésük. A tantárgyaik legtöbbje festményekkel és szobrokkal volt kapcsolatos. Ám a nagyobbak hatalmas könyveket is tanulmányozhattak, amelyek egy olyan teremben voltak felhalmozva, ahová az emberek, így hívták a külső világ lakóit, ritkán tették be a lábukat. Itt akár még nappal is tanulhatott az, aki nem volt túl fáradt, vagy nem bírt elaludni.

Persze nem voltak ezek egyszerű tanulmányok. Bonyolult szerkezeteket készítettek az öregek, amelyekkel a könyvek lapjait át tudták hajtani, amikor egy-egy oldalon már minden tanuló sikerrel túljutott.

Néha azonban a könyvek tanulmányozása nem volt veszélytelen. Éltek abban a raktárban ugyanis elbújva olyan négylábú teremtmények, amelyek az emberekhez képest ugyan kicsik voltak, de rodenidákhoz képest elég nagyok ahhoz, hogy veszélyt jelentsenek számukra. Ezek nem olvasták a könyveket, mint ők, hanem egyszerűen szétrágcsálták őket. Buta, tudatlan, de veszélyes lények voltak, egereknek mondták a tanítóik és óva intettek minden iskolást, hogy egyedül maradjon a könyvek között.

Hosszú ideig a rodenidák voltak az egyetlen apró művészetet kedvelő népek a Műcsarnok termeiben, de egy napon egy gyanútlanul egyedül sétálgató rodenida asszony megdöbbentő hírrel rontott be a vacsorázó helyre. Apró népek szöktek be fényes nappal a múzeumba, akik hasonlítanak ugyan rájuk, sőt szinte pontosan ugyanolyanok,  mint ők, de nem tartoznak közéjük.

Amikor a rodenidák ős öreg vezetője meghallotta a hírt, felkiáltott:

Segítség, mindenki talpra!

Provokátorok vannak a Műcsarnokban!

Riadóóóóóóóó!

-rame-

Miért?

Ahogy elhangzott az a bizonyos mondat váratlanul, szinte a semmiből, egy pillanatra nem is értette.

Mintha megbénult volna az agya, érezte, hogy egy hideg abroncs szorul a homloka köré. És a szíve megszűnik dobogni. Talán még lélegzetet sem vett.

Ez nem lehet, biztosan rosszul hallotta.

Válaszolni akart, mondani valamit, de nyelve elzsibbadt, csak dadogás tellett tőle más nem.

Most menj el – mondta vagy inkább sóhajtotta.

Még mindig egyhelyben állt, mintha a lába is megbénult volna, csak a kezei keltek önálló életre. Tétova remegős mozdulatokat tettek, miközben az ujjaiból kifolyt minden melegség.

Nem értett semmit, miért most, miért így?

Ez nem lehet, ez valami ócska vicc.

A gyomrából egy görcsös csomó indult el a torka felé.

Azt is csak valami furcsa, ködös távolból érzékelte, hogy a férfi közben elment.

Végre egyedül volt, végre lehetett gyenge.

Leroskadt a kanapéra, a lába már nem tartotta meg tovább.

A görcs a torkában rekedt, mint egy jéghideg fagylalt gombóc, ami nem tud elolvadni.

A szeme szárazon égett.

Megszűnt agyában az ész és értelem.

Ült, próbált gondolkozni. Mi is történt és miért.

Tudta, hogy fel kellene állni, csinálni kellene valamit, de a teste elveszítette vele az együttműködést.

Ült tovább bénultan.

A görcs a torkában egyre feszült.

Rájött, most kellene sírni, kiabálni, talán még átkozódni is. De ebben nem volt jó!

Na persze, tudott ő is könnyeket hullatni egy bugyuta romantikus filmen, egy megható óvodai anyák napján, de ha valami igazán fájt, akkor soha.

Mint most is, amikor megfagytak a könnyei a szemüregében, görccsé vált a sikoltás a torkában és bénult agya megszűnt mozdulni, továbblépni a néma kérdéstől:

Miért?

Töredékek

1.

Állt az utcasarkon és nézett

Félre

Érted

Az egészet érted

Veled vagy nélküled

Össze

Fércel

Bennünket az élet

Felmentem a felvonóval

Falra

Hányom

A havat halomba

Vizet töltök egy ballonba

Szódával

Iszom

A szavaidat tisztán

 

2.

 

Meztelen kísértetek táncolnak az ágyam mellett

Fekete szemük rám mered

És én védekezem veled

Aztán rájövök, hogy nincs védelem

Nem vagy többé nekem

És hiába minden küzdelem legyűr az élet

A magány

Soha többé nem vagy

És hiába győzködöm magam, hogy rájössz

Mennyire szerettelek

És megérted majd, hogy senki már

Így nem fog szeretni

Tudom, hogy akit az átok megfogott

Az a fekete szemű kísértetek foglya marad örökké

 

3.

Álmodj és gondold azt, le tudod vetni

A súlyokat

Hát nem

Rajtad lógnak a terhek

Es ahogy múlnak a hetek

Ha halványodnak is

Nem felejtenek

Újra és új rád tör a múltak

Emléke

Nem léte

Az a fontos nap

Az a szép pillanat

Az a mosoly, ami a tiéd volt

Az a mosoly, ami benned élt

Az a boldog lét

Az hogy szépnek látott

És hogy Te ezért voltál szép

Egy lépéssel a föld felett

És az emlékek

Felejts!

Felejtsd el!

Csak a szépre emlékezz!

Vagy találj hibát, hogy kezelhesd

A hiányt

Várd a napot

Amikor már nem bánt

Amikor tiszta szívvel mondhatod

Már én sem akarom

De addig nincs más csak

A hiány és a Fájdalom

 

4.

Az élet fekete fellegek közt

Remegve sündörög

Szívem dübörög

Mint akit vernek

Rettegve verdes

Hitetlen csendben

Esendve

Vár

 

5.

Félsz?

Félek!

Vársz?

Várok!

Rá?

Rá!

Miért?

Kell!

Tudod?

Tudom!

Mással?

Mással!

Remény?

Nincs!

Keresed?

Keresem!

Megtalálod?

Nem hiszem!

Szenvedsz?

Szenvedek!

Miért!

Mert!

Vársz?

Várok!

Félsz?

Félek!

 

6.

Léptek koppannak az éjben

Szélben

Hajladoznak a szavak

Remélve

Eljön a holnap

Kisüt a Nap és az

Árnyak

Messzire szaladnak

 

Tündéri történet

 

Egy napon a Kerek erdő tündérei azt vették észre, hogy a Kerek erdő kezd szögletessé válni, és bizonytalan árnyak furakodnak be napfényes, békés világukba. Ez meglehetősen megrémítette őket. Hiszen eddig Kerek világukban minden kerek volt. Amikor aztán a negatív érzések elérték a közösségi ingerküszöböt tanácskozásra ültek össze egy nagy-nagy kerek asztal körül.

A tanácskozást bármelyik tündér összehívhatta, ha úgy érezte, valamit meg kell beszélnie a társaival, ha valami bántotta, vagy ha valami örömteli eseményt akart megosztani a többiekkel.

Ezúttal sajnos nem egy örömteli esemény volt a tanácskozás oka. És nem egy, hanem több tündér szorgalmazta az összehívását csaknem egy időben.

 

Kellemes, csendes alkonyati idő volt, a Nap még nem nyugodott le teljesen, de a Hold már ott ólálkodott a bárányfelhők szegélyénél. Hiába sugallt azonban az alkonyat csendes békét, a tanácskozás csöppet sem volt békés.

 

Az első tündér, aki szólásra emelkedett azt panaszolta, hogy az erdőszélen sötét árnyékokat vett észre, amelyek bele-bele kapva a kerekségbe szögleteket húztak kifelé az erdő bársonyos széléből, amely az idő kezdete óta sima és szögletmentes volt.

 

A második tündér arról panaszkodott, hogy a madarak a fa tetején és az ágak között az addigi kerek fészkeik helyett mostanában szögletes fészkeket kezdtek építeni, és amikor a fiókáik kirepülnek a fészekből már az első próbálkozástól kezdve cikk-cakkban repülnek. Ahelyett, hogy szemet gyönyörködtető kerek ívekben szárnyalnának a tündérek örömére.

 

Aztán számtalan panasz érkezett még, amely mind arról szólt, hogy valami kezd elromlani, valami egyáltalán nem kerek a nagy Kerek erdőben. Az összetartó energia helyett valami bomlasztó, valami széthúzó kezd terjengeni.

 

Különösen megdöbbentő volt az a keserves fohászkodásokkal teli felszólalás, amely szerint ez a nagyon nem kerekség pontosan az óta kezdi átírni a rendet a Kerek erdőben, mióta az új vezető, Kerekfalvi Olafson dolga lett a kerekség fenntartása.

Tudniillik a tündérdemokrácia alapvető tétele volt, hogy minden 5,5 évben új vezetőket kell választani és a legfőbb vezető – aki egyben az ügyekben döntő bíró és törvényhozó - soha nem lehet ugyannak a családnak a tagja, mint a helyettese.

 

Na, most, a felszólaló szerint Kerekfalvi Olafson és Falvi Anasztázia, a helyettese, mégiscsak egy családból származtak, bárha a nevük ezt nem is mutatta egyértelműen.

Valamikor ugyanis a nem túl távoli múltban az egyik Kerekfalvi, miért-miért nem, erre már senki nem emlékszik, nevet változtatott és a Falvi nevet adta leszármazottainak is, akik egyébként mégiscsak Kerekfalviak voltak és persze ma is azok.

Vagyis mondjuk ki kereken, a választás törvénytelen volt.

De mire erre a Kerek erdő lakói rájöttek, Kerekfalvi Olafson egy merész és szokatlan húzással eltörölte a törvényt, amely miatt ők ketten nem lehettek volna egy időben vezetők.

Sőt miközben a tündérek a tavaszi nagy táncra készülődtek a hosszú tél végén, és nem értek rá közös ügyeikkel foglalkozni, valahogy az is kikerült a törvénykönyvből, hogy nem lehet egymásután kétszer ugyanazt a vezetőt megválasztani, és hogy legalább 10 évnek el kell telni, mielőtt valamelyik tündér újra vezető lehet. Ez akkor nem tűnt olyan fontos dolognak, de most utólag a riasztó események fényében, világossá és egyben vészjóslóvá vált a jelentősége.

 

Időközben aztán véget ért a tavaszi nagy tánc ünnepe, minden tündér visszatért a hétköznapi tevékenységeihez. Ilyenkor tavasszal bizony rengeteg munkájuk volt és dolgoztak is derekasan.

Virágot fakasztottak a mezőkön, napsugárból koszorút fontak, szelíd szellőt küldtek az erdőkbe, új rügyeket bontogattak, szárba szökkentették a vetést, szivárványt varázsoltak a májusi esőtől csillogó égboltra.

 

Végül aztán elérkezett a tűzforró nyár, amikor végre a tündérek megpihenhettek.

Ezúttal azonban a pihenőjük valahogy nem volt olyan, mint máskor. Miközben megbeszélték az addig elvégzett munkákat és azt, hogy ki milyen eredménnyel dolgozott ezen a tavaszon, kiderült, hogy az új vezetők egyik csoport munkájában sem vettek részt.

Sürgés-forgás közben minden csoport úgy gondolta, hogy a másikban tevékenykednek a vezetőik, és nem értek rá ezt ellenőrizni.

Vagyis tulajdonképpen eszükbe sem jutott, hogy utána kellene ennek járniuk. Hiszen a legidősebb tündérek sem emlékeztek olyan időre, amikor a vezetőik nem végezték ugyanazt a munkát, mint a többiek, és nem voltak ugyanolyan szorgalmasak, mint mások, vagyis inkább még náluk is szorgalmasabbak.

 

Kerekfalvi Olafson és Falvi Anasztázia azonban nem követték nagytiszteletű elődeiket és egyáltalán nem erőltették meg magukat a közösségi munkákban. Nem fakasztottak egyetlen rügyet sem, nem fontak sugárkoszorút, sőt gyakorlatilag nem csináltak semmit, ami másoknak hasznos lett volna.

Ráadásul, és ez már tényleg példátlan volt a Kerek erdőben, a vezetők saját maguk számára gyűjtöttek sugárkévéket, és a saját megnagyobbított lombházukba küldték a szelíd szellőket, amelyek így a mezők forrósága helyett, a lombházat hűtötték és a kerti hintaszéket ringatták, amelyben Kerekfalvi Olafson és Falvi Anasztázia heverésztek.

 

Mire mindez elhangzott, a tanácskozásban nagy-nagy zűrzavar támadt.

Egyesek hitetlenkedve hallgatták a felszólalókat és makacs jóindulattal, tiszta szívvel állították, hogy itt valami nagy tévedés van, ilyen a Kerek erdőben elő nem fordulhat. Ez biztosan csak félreértés, biztosan komoly oka van annak, hogy nem a csoportokban dolgoztak a vezetők. Ez itt a Kerek erdő és ebben az erdőben minden teljesen kerek.

Mások azonban határozottan állították, hogy megbomlott a kerekség és vezetőik méltatlanná váltak a bizalmukra.

Ráadásul azt hangoztatták, hogy nincs annál ékesebb bizonyítéka a kerekség megbomlásának, mint hogy hiába hívták össze a tanácskozást, amelyen minden tündérnek alapvető kötelessége részt venni, a vezetők továbbra is a hintaágyukban heverésznek, és eszük ágában sincs megjelenni a tanácsban.

Amikor pedig a kis ugri-bugri küldönc tündért értük szalasztották, a tündérke pironkodva és egyedül érkezett vissza, kezében pedig egy új törvény szövegét szorongatta.

 

Az új törvényben az állt, hogy Kerekfalvi Olafson és Falvi Anasztázia nyomatékosan és egyértelműen kijelenti, hogy a Kerek erdőben minden csodálatosan kerek, senkinek nincs oka panaszra. Minden törvényszerűen és nagyszerűen működik, és aki ezt cáfolni merészeli, annak nincs helye a Kerek erdőben. Sőt, akinek nem tetszik, ami van, nem tetszik ez a szép új világ, mehet, amerre lát.

Ez azonban már a békés és jóindulatú tündéreknek is felnyitotta a szemét és kereken kijelentették, ez így nem mehet tovább, valamit sürgősen tenni kell.

Azonnal küldöttséget kell meneszteni a Varászló tündérek Triumvirátusához, határozták el, és eléjük kell tárni a kerek erdő kerektelenségeinek listáját, meg kell kérni őket, hozzák vissza a rendet és állítsák vissza a kerekséget.

 

A három Varázsló tündér, a Jog, az Igazság és a Béke névre hallgatott és az idők kezdete óta az volt a dolguk, hogy megakadályozzák a kerektelenség elterjedését, az igazságtalanság térhódítását és nehéz vérzivataros időben közbelépjenek, elűzzék az árnyakat, kisimítsák a szögleteket, orvosolják a panaszokat.

 

Egy idő óta már ők is növekvő aggodalommal figyelték a Kerek erdőben terjedő szögletességeket, de csak akkor avatkozhattak bele a dolgok alakulásába, ha a tündérek maguk kérték őket erre.

Ez volt a tündérvilág egyik alapvető törvénye, amely ősidők óta meghatározta a rendet és végső biztosítékként szolgált arra, hogy a kerekség tartósan fennmaradjon.

Úgyhogy nem kellett nekik kétszer üzenni, egy-kettőre megjelentek a Kerek erdőben.

 

Elsőként a tanácsba mentek és megkérték a tündéreket, kövessék őket Kerekfalvi Olaf és Falvi Anasztázia lombházának udvarába.

Amint beléptek az udvarba a két henyélő vezető egyből látta, hogy most baj van és azonnal nagy hangon maguk kezdtek panaszkodni a tündér seregletre, akik szerintük nem tartják be a törvényeket és fölösleges vihart kavarnak a Kerek erdőben.

De a Triumvirátust nem abból a fából faragták, hogy a nagy hangon előadott vádaskodás elhomályosítsa bennük a jogot, az igazságot és megakadályozza a béketeremtő szándékot.

 

Összedugták a fejüket és gyorsan eldöntötték, mi a teendő. Elsőként is a hintaágy helyére egy nagy üveg kalitkát varázsoltak, azután sóbálvánnyá változtatták Kerekfalvi Olafot és Falvi Anasztáziát. Majd varázspálcájuk egy közös suhintásával a kalitkába zárták őket.

Örök mementóként és hathatós figyelmeztetésként mindenki számára, aki valaha még egyszer meg akarná változtatni a rendet és szögleteket akarna előidézni a kerekségben.

 

És mire a Hold átvette az égen a Nap helyét, ezüst fénye egy szép kerek világra ragyogott a Kerek erdőben.

 

-rame-

 

Megjelent a Minerva ingyenes internetes irodalmi folyóirat áprilisi számában:

http://www.hosnok.hu/minerva/minerva2015aprilis.pdf

 

süti beállítások módosítása