Valóságos mesék, mesés valóságok, írásaim

Valóságos mesék, mesés valóságok, írásaim

Plitvicei útinapló

Haibun - haikukkal díszített útinapló - IRKA folyóirat VII. évfolyam 3. szám

2018. szeptember 23. - rame

Szeretem a vízeséseket. Utazásaim során számos szebbnél szebb vízesést láttam már. A magasból lezúduló víz látványa mindig elvarázsol. Ezen a nyáron kedvesemmel elhatároztuk, hogy meglátogatjuk a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot, ahol a látogatók egy természet alkotta mesés vízi világ rejtelmeibe merülhetnek el. A Park 1979 óta az UNESCO világörökség listáján is szerepel.

Alighogy beléptünk a tavak birodalmába mellbevágott bennünket a csoda.

 Tomboló zöldek

Fény-árny szimfónia

Bujkáló vizek

Két mészkőhegyvonulat találkozásánál több kisebb folyó fut össze és hoz létre egy egységes tórendszert. A tavak és vízesések környezetében burjánzó páratlan szépségű növényvilág védett állatok és növények otthona.

A fák szimbiózisban élnek a tavakkal, gyökereik gyakran vízben állnak. A nyolc-tíz méter mély tavakban a víz olyan tiszta és nyugodt, hogy a fenéken enyésző faágak, mintha csak karnyújtásnyira hevernének a felszíntől.

 Sugárzó égbolt

Áttetsző víztükör mély

Halott faágak

A 636 méteres magasságból lezúduló Felső-tó vize - bizonyítva, hogy itt tényleg a víz az úr - minden akadályt áttörve, mészkősziklákon keresztül száguldva jut le a 133 méteren elterülő alsó tórendszerig. Évszázados futásában a víz számtalan szebbnél szebb vízesést hozott létre. Egy-egy sziklafal olyan, mint egy hatalmas rosta, amelynek minden lyukából árad a víz. Az árnyas fák alatt kanyargó fapallókon a látogatók a vízesések hűvös párájában élvezhetik a természet utolérhetetlen szépségét.

                                                                                                              

Szikláról csorgó

Csillogó cseppek árja

Kőtörő erő

 Felfoghatatlan számomra, hogy képes az ember ilyen csodákat is tönkretenni. A Dél-szláv háború a Nemzeti Parkot sem kímélte. A látogatók számára kialakított utak, épületek elpusztultak. Az állat és növényvilág komoly sérüléseket szenvedett. Mára győzött a természet ereje és a Park visszanyerte korábbi szépségét.

 Százkarú holt ág

Csillámló víz hűvösén

Múlt álmok őre

Szerencsére az ember nemcsak pusztítani, építeni is képes. Nemzetközi összefogással sikerült újra látogathatóvá tenni a parkot. Minden nyáron milliók látogatnak ide, hogy élvezzék a természet által létrehozott földi paradicsomot. Lenyűgöző szépsége felejthetetlen élménnyel ajándékozott meg bennünket.

 Kék szitakötő

Halványlila ciklámen

Hűs víz zenéje

A bejegyzés trackback címe:

https://ramekilitanda.blog.hu/api/trackback/id/tr5114257201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása